Crème anglaise, zwany również kremem angielskim, bądź sosem waniliowym, jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu. Jest nie tylko dodatkiem do wielu francuskich deserów, ale stanowi również podstawę ich wykonania. Warto więc nauczyć przygotowywać go samemu i po kilku próbach możemy się zacząć zabierać za kolejne francuskie dessert.
SKŁADNIKI
500 ml świeżego mleka (można go zastąpić 250 ml tłustego mleka i 250 ml śmietany kremówki)
5 żółtek (można ich dodać więcej)
1 laska wanilii (możemy ją zamienić cukrem z prawdziwą wanilią lub aromatem waniliowym)
75 g cukru
PRZYGOTOWANIE
Rozbij jajka i oddziel żółtka do osobnej miski. Następnie przekrój wzdłuż laskę wanilii i zeskrob jej nasiona do przygotowanych żółtek. Dodaj do nich cukier i ucieraj wszystko razem, aż do uzyskania kremowej konsystencji (masa powinna być jak najbielsza). Następnie dodawaj powoli do miski mleko lub mleko i śmietanę kremówkę, ciągle mieszając. Wszystko przelej do garnka i zacznij podgrzewać na małym ogniu, cały czas pamiętając o mieszaniu. Bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury, między 82 a 84°C, której nie możemy przekroczyć. Krem powinien zacząć powoli gęstnieć i gdy osiągnie odpowiednią temperaturę ściągnij garnek z ognia. Jeśli używasz aromatu waniliowego, to dodaj go dopiero na tym etapie.
Przygotowanie prawdziwego crème anglaise nie wymaga, jak podaje się w niektórych przepisach, dodawania mąki ziemniaczanej czy kukurydzianej. Jeśli jednak krem nie gęstnieje, możesz użyć do niego 2 łyżeczek mąki. Dzięki temu sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
Krem będzie również gęściejszy jeśli dodamy do niego więcej żółtek i użyjemy prawdziwego mleka lub mleka z kremówką. Zawsze należy przygotowywać krem dzień wcześniej i przechowywać go w lodówce, dzięki temu nabierze odpowiedniej konsystencji w trakcie podawania. Aby wzmocnić smak wanilii możemy dodać do samego mleka 3-4 ziarnka kawy.
Crème anglaise podaje się na ciepło lub na zimno, solo lub z innymi deserami. Stanowi też wspaniały dodatek do lodów!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz